Lucram la noua versiune a site-ului, de aceea informatiile nu sunt actualizate. Intre timp poti citi articolele pe care le-am scris in ultimii 4 ani iar noi promitem sa
revenim cat mai curand cu o noua interfata si, evident, cu articole la zi. Lucram in paralel atat la relansarea site-ului, cat si la organizarea Galei Premiilor eCommerce.

 
UTILIZAREA CARDURILOR
Cardurile fac parte deja din viata de zi cu zi a romanilor, la ora actuala existand peste 9 milioane de carduri bancare.   ...detalii
RECOMANDAREA Link2eCommerce
CartePremium - librarie online si giftshop cu livrare 100% gratuita pentru clientii care aleg plata online   ...detalii
CONSULTANTA IN COMERTUL ELECTRONIC
Intra acum in comertul electronic! Nu este un “hei rup-ism” si nici un sfat optimist. Statisticile arata ca numarul mag   ...detalii
Sign-up
Beneficiile autentificarii si formularul de inscriere
 
Link2eCommerce Home E-Commerce Online Advertising & PR Legislatie Internet
Legi Internet
Off Topic Evenimente Despre noi Contact
June 2019
 LMMJ VSD 
      12 
 3456789 
 10111213141516 
 17181920212223 
 24252627282930

Cumparati ceva online? In 10 zile puteti sa-l trimiteti si va primiti banii inapoi!

  [de Bogdan Manolea / APTI & Legi-Internet.ro]

Am precizat in numarul trecut ca voi reveni cu un alt element din legislatie, element pe care nu l-am remarcat pe nici un site, desi poate fi folosit ca un mic instrument de promovare.

Iata-ma-s! Sunt singur ca toti cititorii acestui articol stiu foarte bine ca pe langa legislatia privind comertul electronic, li se aplica si legislatia privind contractele la distanta. Nu va temeti, sunt doar doua acte normative din care unul il aproba pe celalalt - este vorba de Ordonanta Guvernului nr. 130/2000 privind regimul juridic al contractelor la distanta si Legea 51/2003 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 130/2000 privind regimul juridic al contractelor la distanta (evident, le gasiti pe www.legi-internet.ro) - adica practic o lege.

Da, asa cum banuiati, legislatia privind contractele la distanta este legea cadru (pentru ca se refera si la vanzarile prin posta sau prin TV), iar legea privind comertul electronic, pe care ma apucasem sa o disec in primele articole, este legea speciala. De aceea, probabil, unele dispozitii pe care le-am discutat in primul articol, se repeta aici - este vorba de obligatia de informare. In toate cazurile in care se vinde ceva prin Internet, TV sau posta, este important ca vanzatorul sa fie foarte bine cunoscut si identificabil – adica sa aibe adresa, date de contact, CUI, cod fiscal, etc.

Dar acum vom vorbi despre Capitolul II al legii privind contractele la distanta si anume - Dreptul de denuntare unilaterala a contractului. Legea prevede in articolul 7 alineatul 1: "consumatorul are dreptul de a denunta unilateral contractul la distanta, in termen de 10 zile lucratoare, fara penalitati si fara invocarea vreunui motiv. Singurele costuri care pot cadea in sarcina consumatorului sunt cheltuielile directe de returnare a produselor".

Adica - mai pe intelesul tuturor, legea zice ca acel “30-days money back Guarantee”-(primiti banii inapoi in 30 de zile - garantat) pe care poate l-ati auzit la unele magazine sau in filmele americane, exista si in Romania!

Numai ca aici, termenul este de 10 zile. Eu nu am vazut nici un magazin de comert electronic care sa scrie ca in 10 zile pot sa-i dau inapoi bunul cumparat, fara a justifica de ce il dau inapoi, iar in plus, sa mai si faca din asta un subiect de reclama. Poate multi o sa-mi spuna ca au strecurat aceasta dispozitie undeva in Termenii si Conditiile pe care le-am bifat si nu le-am citit cu atentie. Se poate.

Dar, in acelasi timp, tot legea zice ca (art 7 alin2): "in cazul in care comerciantul a omis sa transmita consumatorului informatiile prevazute la art. 4, termenul pentru denuntarea unilaterala a contractului este de 90 de zile".

Informatiile din articolul 4 sunt, pe langa cele de informare (pe care tot bat moneda ca fiind conditiile minime pe care trebuie sa le indeplineasca un site), si unele care te obliga sa scrii aceasta clauza cu litere ingrosate:

Art. 4. (1) Comerciantul trebuie sa transmita consumatorului, in scris sau pe un alt suport de informatii durabil, la dispozitia sau accesibil acestuia, in timp util, in perioada executarii contractului, urmatoarele:
... b) conditiile si modalitatile de exercitare a dreptului de renuntare unilaterala, pentru cazurile prevazute in prezenta ordonanta, sub forma clauzei urmatoare: "Consumatorul are dreptul sa notifice in scris comerciantului ca renunta la cumparare, fara penalitati si fara invocarea unui motiv, in termen de 10 zile lucratoare de la primirea produsului sau, in cazul prestarilor de servicii, de la incheierea contractului", redactata cu caractere ingrosate. In cazul omiterii acestei clauze, produsul sau serviciul este considerat livrat fara cerere de comanda din partea consumatorului, conform prevederilor art. 14.

Si ca sa punem cireasa pe tort, sa ne referim si la art. 14 la care se face referire in art 4:

Art. 14.
Este interzisa livrarea de produse sau prestarea de servicii fara o comanda prealabila din partea consumatorului, daca aceasta livrare implica solicitarea efectuarii unei plati. In cazul livrarilor pentru care nu exista o comanda prealabila, consumatorul este exonerat de orice contraprestatie, lipsa raspunsului neavand valoare de consimtamant.
 
Rezumand intreaga argumentatie: daca nu puneti pe site (sau intr-un e-mail trimis consumatorului) toate informatiile cerute de lege plus acea clauza scrisa cu litere ingrosate, atunci orice va va putea da bunurile inapoi in termen de 90 de zile!! Si dvs. va trebui sa ii dati banii inapoi! Ba si mai grav, pentru ca se considera ca nu v-a facut o comanda s-ar putea sa faceti o livrare si sa va fie foarte greu sa recuperati banii pe acel produs, pentru ca art. 14 exonereaza consumatorul de orice contraprestatie.

Sigur, legea prevede si momentul din care se calculeaza termenul de 10 sau 90 de zile sau faptul ca rambursarea sumelor se va face in cel mult 30 de zile de la data denuntarii contractului de catre consumator. Dar va las sa va delectati cu legea. Si o veste buna in final – vedeti daca nu cumva livrati anumite produse si servicii care va incadreaza in exceptiile de la art. 6, 10 si 12 (atunci ati scapat de aceasta obligatie).

O ultima recomandare: nu va bucurati prea tare daca cititi legea in forma initiala si dati peste punctul f din art. 6 care spune ca ordonanta  nu se aplica in cazul comertului electronic. Punctul respectiv a fost abrogat prin legea 365/2002.

... afiseaza toate articolele
Poll

Poll

Cat ati cheltuit pentru un cadou cumparat online?
Sub 10 lei
Intre 10 si 50 lei
Intre 50 si 100 lei
Intre 100 si 150 lei
Intre 150 si 200 lei
Intre 200 si 300 lei
Peste 300 lei