Lucram la noua versiune a site-ului, de aceea informatiile nu sunt actualizate. Intre timp poti citi articolele pe care le-am scris in ultimii 4 ani iar noi promitem sa
revenim cat mai curand cu o noua interfata si, evident, cu articole la zi. Lucram in paralel atat la relansarea site-ului, cat si la organizarea Galei Premiilor eCommerce.

 
UTILIZAREA CARDURILOR
Cardurile fac parte deja din viata de zi cu zi a romanilor, la ora actuala existand peste 9 milioane de carduri bancare.   ...detalii
RECOMANDAREA Link2eCommerce
CartePremium - librarie online si giftshop cu livrare 100% gratuita pentru clientii care aleg plata online   ...detalii
CONSULTANTA IN COMERTUL ELECTRONIC
Intra acum in comertul electronic! Nu este un “hei rup-ism” si nici un sfat optimist. Statisticile arata ca numarul mag   ...detalii
Sign-up
Beneficiile autentificarii si formularul de inscriere
 
Link2eCommerce Home E-Commerce
Articole si analize despre comertul electronic
Online Advertising & PR Legislatie Internet Off Topic Evenimente Despre noi Contact
January 2019
 LMMJ VSD 
  123456 
 78910111213 
 14151617181920 
 21222324252627 
 28293031

(R)Evolutia E-Commerce

  [de Valentin Ion / BRD-GSG]

Romania tine pasul cu evolutia continua a noilor tehnologii: avem 5 milioane de utilizatori de Internet; posta electronica, telefonia mobila de ultima generatie sunt vizibile pretutindeni, iar aplicatiile software devin din ce in ce mai accesibile publicului larg. In acest context, sistemul bancar si-a adaptat oferta pentru a raspunde exigentelor tot mai crescute ale clientilor, incorporand noile tehnologii in produsele si serviciile bancare.

In Romania, adoptarea tehnicilor monetice moderne a inceput in 1995, odata cu emiterea primelor carduri bancare. In anii ce au urmat, utilizarea cardului a cunoscut o evolutie continua, numarul de carduri emise pe piata romaneasca atingand, in prezent, 7 milioane cu un raport de utilizare la bancomate si magazine de 9/1.

O alta initiativa, paralela cu emiterea cardurilor, a fost reprezentata de imbogatirea ofertelor bancare cu produse de Electronic Banking. Acestea permit companiilor sa-si gestioneze incasarile si platile printr-o aplicatie dedicata, eliminand necesitatea deplasarii la banca si beneficiind de un set extins de functionalitati.

Incercand adaptarea ofertei la nevoile persoanelor fizice si micilor companii, urmatoarea etapa a fost reprezentata de lansarea serviciilor de Internet Banking si Mobile Banking. Astfel de servicii bancare ofera utilizatorilor acces la conturile lor prin simpla accesare a unui site Internet sau a unui meniu din telefonul mobil, cu ajutorul unei interfete care permite realizarea operatiunilor bancare minimale – transferuri si plati, extrase de cont.

In acest proces continuu de adaptare si modernizare, BRD Groupe Societe Generale a fost intotdeauna un participant activ, emitand o gama extinsa de carduri si oferind clientilor servicii de Electronic Banking prin intermediul MultiX, Internet si Mobile Banking prin BRD-NET si Mobilis. Din dorinta de aliniere la nivelul pietelor occidentale, BRD si ceilalti actori ai sistemului bancar din Romania au lansat recent oferte in vederea extinderii utilizarii cardului pe Internet, aderand la standardele 3D Secure promovate si recomandate de organizatiile internationale de carduri.
Daca pana acum cardurile emise in Romania nu aveau o situatie clara privind utilizarea pentru plati prin Internet, prin initiativele bancilor si ale procesatorilor de plati, cumparaturile online tind sa devina o solutie sigura si placuta. Prin asocierea unei parole la cardul bancar se creaza o alternativa viabila pentru cuplul “card prezent” / PIN (folosit la bancomate sau puncte de vanzare), de aceasta data utilizabila in mediul Internet.

Aceste initiative au creat premisele pentru aparitia, in Romania, a primelor magazine virtuale. Prin acceptarea la plata a cardurilor securizate si beneficiind de o modalitate simpla de incasare a sumelor – mijlocita de banci si organizatii precum VISA si MasterCard – comertul cu produse si servicii va capata, cu siguranta, noi dimensiuni.

Initiativa laudabila a RomCard – procesatorul de carduri ce ofera in Romania servicii de procesare conforme cu standardele 3D Secure – s-a concretizat la BRD in serviciul  E-COMMERCE BRD, un serviciu de acceptare a platilor cu cardul prin Internet.

Generic, serviciul poate fi asimilat cu un “terminal virtual”, echivalentul terminalelor POS amplasate in magazine ca alternativa a platii in numerar. Ca si terminalele POS, “terminalul virtual” include o multitudine de aspecte de procesare, incepand cu preluarea datelor cardului si terminand cu incasarea sumei in cont si furnizarea unui raport detaliat al operatiunilor. Toate acestea sunt realizate la nivelul procesatorului RomCard si al bancii.

Din punct de vedere tehnic, realizarea unei tranzactii de plata online presupune adaptari minore la nivelul site-urilor, adaptari ce permit transmiterea si receptionarea datelor aferente platii intre paginile magazinului virtual, procesator si banca.

Din punct de vedere procedural, este foarte importanta dezvoltarea unei relatii intre magazinul online si clientii sai atat prin promovarea magazinului, cat si prin crearea unei relatii comerciale, in pofida distantei care separa vanzatorul de cumparator, specifica acestui tip de comert.

Pentru toate aspectele enumerate mai sus au fost formulate multe intrebari si raspunsuri in ultimii ani, dar exista unele aspecte care nu si-au gasit inca rezolvarea. Speram ca prin articolele prezente in aceasta publicatie sa reusim, impreuna cu ceilalti colaboratori, sa oferim cat mai multe raspunsuri si clarificari, aducand transparenta in domenii ce nu au fost suficient exploatate si discutate. In conditiile unei piete in plin proces de formare, ne propunem sa va tinem la curent cu noile evolutii ale tehnicii, menite sa simplifice activitatea cotidiana a fiecaruia dintre noi.

... afiseaza toate articolele
Poll

Poll

Cat ati cheltuit pentru un cadou cumparat online?
Sub 10 lei
Intre 10 si 50 lei
Intre 50 si 100 lei
Intre 100 si 150 lei
Intre 150 si 200 lei
Intre 200 si 300 lei
Peste 300 lei